Sportovci soutěžili na Kavčíně podevatenácté o Velkou cenu Ferdinanda - Zdeněk Kellner

10.10.2013 00:00

Benešov – Velká cena Ferdinanda je název střelecké soutěže, která si za osmnáct let vydobyla v kalendáři sportovních střelců pevné místo. Její devatenáctý ročník se konal tradičně na střelnici na benešovském Kavčíně.Nejlepší dorostenci, Vít Jonák, vlevo druhý Jakub Hrdlička a vpravo třetí Vojtěch Jonák.

Autor:Petr Čichovský

 

„Název našeho závodu je odvozený od vášnivého střelce, majitele konopišťského panství, arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a potažmo od názvu benešovského pivovaru, který soutěž jako hlavní sponzor dlouhodobě podporuje," vysvětlil jednatel pořadatelského sportovního klubu Grand Benešov Petr Čichovský.


Závod na 30 + 30 ran z malorážních pistolí zařadil střelecký svaz také do Mistrovství Středočeského kraje v disciplíně 30 + 30 ran na 25 metrů a Libovolná pistole 60 ran na 50 metrů. Jak uvedl Petr Čichovský, vedení Středočeského krajského střeleckého sdružení, se soutěže v Benešově také zúčastnilo a kromě toho, že poskytlo poháry a diplomy se jim organizační zvládnutí celého podniku v Benešově velice líbilo.

„Tradičně nejatraktivnější disciplínou byla střelba 30 ran na otočný terč. Ten se střelci otevře na pouhé tři sekundy a soutěžící musí od okamžiku natočení terče zamířit a stisknout spoušť," popsal disciplínu jednatel benešovského klubu Grand s tím, že špičkoví střelci umí při pětiranných položkách na otočný terč zasáhnout desítku všemi pěti ranami a docílit absolutního počtu padesáti bodů.

Benešovští střelci se v silné konkurenci neztratili. Josef Čihák obsadil třetí místo v kategorii muži, Milan Kočí čtvrté.

Potěšila ale také účast mládeže, která dosáhla slušných výsledků. Jako další velký talent se jeví Vojtěch Jonák , který pochází z početné střelecké rodiny z Ouběnic. Jeho sourozenci Šárka a Vít, nyní členové elitního klubu Dukla Plzeň, mimo jiného odchovanci střeleckého kroužku Domu dětí a mládeže v Benešově již reprezentují Českou republiku a zúčastnili se i Mistrovství Evropy.

„Opět se prokázalo, že v Benešově nejen umí vařit dobré pivo, ale že my, benešovští střelci máme nejen dobrou mušku, ale že také umíme zorganizovat velmi kvalitní závod zařazený do kalendáře Českého střeleckého svazu," dodal jednatel klubu Grand Benešov Petr Čichovský.

Pořadatel Velké ceny Ferdinanda nejstarší střelecký klub v Benešově – Grand, založený příznivci sportovní střelby před téměř 40 lety.

 

zdroj: Benešovský deník


Zdroj: https://benesovsky.denik.cz/ostatni_region/sportovci-soutezili-na

Zdroj: https://benesovsky.denik.cz/ostatni_region/sportovci-soutezili-na-kavcine-podevatenacte-o-velkou-cenu-ferdinanda-20131010.html